Video afspelen
Bekijk video

Michel is een buitenman die met elke uitdaging wel raad weet, of dat nu op het dak is, of thuis

Al 17 jaar werkt Michel voor Consolidated. En hij is pas 35 jaar. Als klein jongetje ging hij al met zijn vader mee naar Consolidated. Zo is het vuurtje ontstaan. Michel: “Ik vond het altijd mooi om met hem op pad te gaan, dat deden we elke vakantie. Lekker buiten zijn, mee het dak op en ja, ik geloof dat ik de brander altijd het meest interessant vond. Na mijn middelbare school ging ik vier hele weken mee. Mijn vader’s collega’s vonden dat ook een goed idee; ‘dan heeft die jongen iets leuks om handen tijdens zijn vakantie’.  

Het werken op het dak begon ik toen al heel leuk te vinden. Maar omdat ik altijd graag timmerman wilde worden, koos ik in eerste instantie voor die richting. Dat viel me al na anderhalf jaar tegen; ik zat veel binnen en was te veel op dezelfde plek. Bij het werken op het dak had ik juist het tegenovergestelde. Ik kon terugkomen bij Consolidated en kwam in de leer bij het team van mijn oom Peter, die er ook werkte. Van hem kreeg ik alle ruimte om het vak te leren. Hij gooide me als achttienjarige meteen in het diepe en zei letterlijk: ‘dit is je klus vandaag en los het maar op’. Maar hij hield me goed in de gaten hoor, en bekeek van een afstandje hoe ik het aanpakte. Tegelijkertijd leerde ik het vak van dakdekker bij Tectum. Daar heb ik niveau 2 en 3 afgerond. Ik kon nog doorleren voor het volgende niveau, maar dan zou ik naar een kantoorfunctie kunnen en dat wilde ik niet. Ik ben een buitenman: lekker het dak op en met mijn handen werken. 

“Ik ben een buitenman: lekker het dak op en met mijn handen werken. Een project netjes opleveren, dat is waar ik blij van word.”

Alweer een paar jaar geleden is mijn broer Jeffrey bij ons komen werken. Hij kwam ook bij mijn oom in de leer. Nu vormen we sinds een jaar samen een ploegje, ik de voorman en hij de eerste man. Elke ochtend sta ik om 6 uur bij hem op de stoep. Dan rijden we samen met de opvallende groene Consolidated bus vanuit Delft naar ons project. Waarom Consolidated? Mijn vader heeft me al van jongs af aan laten zien wat voor mooi bedrijf het is. De vrijheid in het werk heb ik altijd leuk gevonden. Maar ik vind het vooral fijn dat je bij Consolidated gezien wordt om wie je bent en dat iedereen elkaar op gelijke wijze behandelt. Vanuit wat voor functie dan ook. We werken met elkaar aan een project en gaan die klus gewoon klaren. We hebben veel vakantiedagen en alles wordt professioneel aangepakt: van een veilige manier van werken tot de goede werkkleding die we krijgen. En zowel in de zomer als de winter sluiten we gezamenlijk af voordat we de vakantieperiode ingaan. Het mooist vond ik de laatste zomerafsluiting waarbij we met zo’n 30 man gingen varen in het Maasland en eindigden met een BBQ. 

"Alle projecten vind ik leuk om te doen. Ieder dak waar ik op stap, ga ik met trots weer af als het er helemaal netjes en strak uitziet."

Ik vind het heerlijk om met mijn handen te werken en oplossingen te bedenken voor uitdagingen. Dat doe ik op mijn werk en thuis gaat dat – ook in vakantietijd – gewoon door. Zo zet ik kapstokken in elkaar en heb ik samen met mijn vader onze nieuwbouwwoning volledig onder handen genomen. Mijn mooiste uitdaging was een visgraat parketvloer die we hebben gelegd. We waren wat eigenwijs en mijn vrouw had er weinig vertrouwen in. Maar na wat denkwerk, de juiste materialen en een flinke dosis doorzettingsvermogen is het gelukt: de vloer ligt er hartstikke mooi bij.”

Vraag je Michel naar de grootste uitdaging in zijn werk tot nu toe, dan is hij daar heel duidelijk in: “De klus voor nieuwe dakbedekking bij een locatie van Heineken was een pittige. Omdat we ons moesten bewegen tussen silo’s met bier konden we niet branden. Dat zou te gevaarlijk zijn. Dus deden we het werk door te föhnen en lijmen. Wat het lastig maakte, was dat we nog geen 10 m2 konden bewegen zonder dat er iets op het dak stond. Dus op de knieën, langs de kabelgoot, om de silo’s heen manoeuvreren om het werk te kunnen doen. Dat hele project heeft uiteindelijk 4 jaar geduurd. Hoe we daarin slaagden? Dat is dan echt de knop om en gewoon doorgaan. Ik hou wel van een beetje bikkelen.

“Consolidated is gewoon een goed bedrijf om voor te werken, dat gun je je familie ook. Het voelt vertrouwd.”

Mijn vader werkt ook nog steeds voor de MSQ-groep. Het werken op het dak werd fysiek te zwaar voor hem, dus hij houdt zich nu bezig met de productie van Kedge valbeveiliging. Naast mijn vader, oom en broer heb ik nog meer familieleden als collega. Consolidated is een goed bedrijf om voor te werken, dat gun je je familie dan ook. Het voelt vertrouwd.

Per 1 mei ben ik 17 jaar in dienst. Die tijd is echt voorbijgevlogen. Als ik naar de toekomst kijk? Dan geniet ik nog volop van mijn werk als voorman. Al het werk op het dak vind ik leuk. Ik stap nog steeds met trots het dak af als het er weer helemaal netjes en strak uitziet.”

Video afspelen
Bekijk video

Meer verhalen