Video afspelen
Bekijk video

Positieve Ken heeft de baan van zijn leven

Wat doe je als het even tegenzit? Ken weet daar wel raad mee. Hij zal nooit bij de pakken neerzitten. De kans om bij Consolidated als leerling dakdekker te starten, greep hij met beide handen aan.

“Ik ben vandaag op school geweest. In de ochtend heb ik theorie gedaan en in de middag praktijk. Binnenkort doe ik mijn examen bij Tectum, dit is een opleiding tot dakdekker die iedereen die zonder ervaring bij Consolidated begint, mag volgen. Alles wat ik op school leer, kan ik bij Consolidated direct in de praktijk brengen.

Als je uit een moeilijke situatie komt zoals ik, is het geweldig als je de kans krijgt om je te ontwikkelen in iets dat je leuk vindt. Vijf dagen per week sta ik op het dak. Buiten werken vind ik heerlijk. Ik maak (letterlijk) heel veel meters en leer zo het vak van dakdekker. Doordat ik bij Consolidated al zoveel kan doen in de praktijk, leer ik sneller dan de andere jongens op de opleiding. Die krijgen van hun bedrijf niet de kans om meteen het werk uit voeren. Bij Consolidated gaat alles zo professioneel, van veiligheid tot begeleiding, het is tot in de puntjes geregeld. Daarom kan dat bij ons wel.”

leerling dakdekker

“Omdat we bij Consolidated zoveel zelf mogen doen, ga ik snel vooruit”

Ken heeft pittige jaren achter de rug. Door omstandigheden raakte hij in de financiële problemen. Hij kwam zonder werk te zitten en zo ging het van kwaad tot erger. Na jaren van ‘overleven’ bereikte zijn leven een dieptepunt, waarna het alleen maar beter kon gaan volgens Ken. Hij hervond de kracht om de draad van zijn leven weer op te pakken. Ken: “Het was hard knokken. Ik ben gaan sporten om weer fit worden. Zo ben ik met Braziliaans jiujitsu begonnen. Dit is een soort judo, een vechtsport, maar met nog meer technieken. Dat doe ik inmiddels vier keer in de week, na mijn werk. Eerst naar huis om te eten en dan lekker trainen. Het geeft me ritme en ik voel me er sterk door.

Ik werk nu bijna een jaar bij Consolidated en zie het echt als een nieuwe fase in mijn leven. Vanaf het begin ben ik goed ontvangen. Na de eerste week hadden we een bedrijfsuitje, zo leer je snel je collega’s kennen. En iedereen die nieuw is, maakt tijdens de onboardingsdag kennis met de zoon van de oprichter, Martin Mastenbroek (junior). Je bent dan meteen betrokken bij het bedrijf. Ik ben trots dat ik bij Consolidated werk en zeg wel eens tegen die jongens uit de klas: ‘Als het niks gaat worden bij jouw baas en ze zijn niet goed voor jou, kom je lekker bij ons’.

"Ik heb de baan van mijn leven en wil een héle goede dakdekker worden"

De ploeg waar ik onderdeel van uitmaak, is een topteam. Michael, mijn voorman, werkt al jaren in de dakbedekking en zijn neefje zit ook bij ons in de ploeg. Hij is een goede leermeester, daardoor draaien wij als leerlingen al flink mee. We gaan steeds samen op pad en komen op veel verschillende plekken. Soms is het afzien, als het koud is bijvoorbeeld in de winter. Maar dat hoort erbij. Elke dag om 7 uur starten, betekent om 5.30 uur je bed uit. Omdat ik nu fit ben, gaat dit goed. Ik heb veel energie, ben vrolijk en heb elke dag zin om nieuwe opdrachten lekker aan te pakken.

“De ploeg waar ik bij Consolidated onderdeel van uitmaak, is goud waard”

We werken hard, maar met het grootste plezier. Vaak is een dak vies en moet het eerst schoongemaakt worden. Dan isolatie en daarna de dakbedekking. We branden heel wat banen af. Omdat we zoveel zelf mogen doen, ga ik snel vooruit. Bij Consolidated werken we veilig en beperken we de fysieke belasting doordat we spullen niet zelf het dak op sjouwen, maar dit met een hijskraan wordt gedaan. Alles gebeurt heel netjes. Zo weten we zeker dat we mooi werk afleveren en dat geeft voldoening.

Ik vind mijn werk helemaal geweldig. Ik heb de baan van mijn leven en wil een goede dakdekker worden. In mei dit jaar hoop ik mijn diploma te halen. Daar heb ik vertrouwen in want het gaat erg goed. Andere leerlingen zijn vaak veel jonger, maar dat maakt mij niet uit. Ik ben blij met de kans die ik heb gekregen en wil me blijven ontwikkelen. Ik doe nu niveau 2 en wil door naar niveau 3 en daarna 4. Daarmee kun je Voorman worden. Alles stap voor stap. Niks komt vanzelf aanwaaien, je moet er hard je best voor doen. En dat doe ik voor de volle honderd procent. Ooit ben ik een héle goede dakdekker.”

Video afspelen
Bekijk video

Meer verhalen