Hardwerkende Fer werkt zijn o-metingen tot in de kleinste details uit, alles moet kloppen

Ferdinand draait zijn hand niet om voor een ritje naar zijn werk. Vanuit zijn woonplaats Arnhem crost hij met plezier het hele land door, of hij nu naar Friesland of Vlissingen moet. Het kantoor van Consolidated in Raalte is zijn basis. Vanuit daar ontvangt hij van de binnendienst de planning en bespreekt hij de aanpak voor een specifieke opdrachtgever. “Ik denk wel eens, waar mag ik nu weer heen” grapt Ferdinand, die door zijn collega’s Fer wordt genoemd.

“Als dakwacht inspecteur, wij noemen het meestal 0-meter, heb ik veel vrijheid. Ik ga op pad om de metingen te verrichten. Deze werk ik vervolgens uit op de iPad. Als de binnendienst mij voor een nieuwe opdrachtgever inplant, zoek ik altijd eerst contact met de accountmanager. We starten dan met een kick-off om de behoefte van de opdrachtgever te bespreken. Het hele dak wordt zo nauwkeurig mogelijk in kaart gebracht. Vervolgens schets ik aan de hand van metingen mogelijke scenario’s, zodat een goede lange termijn aanpak kan worden gemaakt. Sommige woningcorporaties hebben zoveel woningen dat ze weinig overzicht hebben in de status van de daken. Wij ontzorgen hen daarin. 

"De lat leg ik hoog, ik wil alles perfect in ons dakmanagementsysteem Dakota hebben."

Nadat ik een meting heb gedaan, ben ik vaak behoorlijk wat tijd kwijt om een goede schaaltekening te maken. Als ik drie dagen voor metingen van een woningcorporatie in Friesland ben geweest, werk ik dit daarna vanuit huis verder uit in het dakmanagementsysteem Dakota. Dat doe ik heel precies. De afwisseling in het meten, het maken van schaaltekeningen en het uitwerken van mogelijke scenario’s voor de daken, vind ik heerlijk. Ook al werk ik veel zelfstandig, ik voel me echt onderdeel van de groep. We hebben elkaar nodig om onze opdrachtgevers goed te helpen. Speelt er bijvoorbeeld iets bij een opdrachtgever, dan is er altijd even contact met kantoor. 

Werk voelt voor mij als hobby. Misschien noemt mijn vrouw me daarom wel een work-a-holic” lacht Fer. “Ik ben ooit begonnen in de beveiliging en na twee jaar werken op de geldwagen het vak van dakdekker ingerold. Geen bewuste keuze, maar wel een hele goede. Het werken met de handen zit nu eenmaal in mijn DNA. Mijn opa en vader deden dit ook, dus ik heb dit als kind meegekregen. Het leuke is dat ik dit bij mijn jongste zoon ook terugzie. Maar iedereen moet zijn eigen weg vinden. Dat is bij mij ook zo gegaan en ik ben maar wat blij met het werk dat ik nu doe. Vanuit mijn leergierigheid ben ik vanuit de productie (het repareren van daken) via serviceonderhoud (lekkages repareren) op de plek van 0-meter terechtgekomen. Het dakdekkersbedrijf waar ik voorheen werkte, werd overgenomen. Ik kon me niet vinden in de aanpak van de nieuwe eigenaar, voelde me te veel een pion waarmee geschoven werd. Toen een oud-collega mij benaderde voor de functie van 0-meter bij Consolidated, was ik direct enthousiast. Dat werd bevestigd in het gesprek op kantoor in Raalte. In twee weken was alles geregeld. Bij Consolidated ben je echt onderdeel van een groep. Je doet het samen. Waarbij ik als 0-meter wel zelfstandig mijn werk kan inrichten. 

"Bij Consolidated ben je echt onderdeel van de groep. Je doet het samen."

Het valt op dat Fer graag en met passie over zijn werk spreekt. “Of ik ook wel eens afstand van mijn werk neem? De weekenden ben ik echt wel vrij hoor. Met onze zoons van 21 en 23 jaar die nog thuis wonen, is het bij ons een gezellige boel. Mijn vrouw en ik gaan in de weekenden graag samen ergens eten. Soms zit dan bij thuiskomst het hele huis vol met hun vrienden. De meesten kennen we al van kleins af aan en zij voelen zich thuis bij ons, heerlijk is dat. Iedereen is altijd welkom.Hoe mijn uitzicht over twee jaar is? Ik leef op intuïtie, ben altijd benieuwd wat er op mijn pad komt. Ik wil gewoon lekker mijn werk blijven doen, zolang ik met plezier uit mijn bed stap als de wekker gaat. Volgens mij maken we als bedrijf mooie stappen en ik groei daar graag in mee. Het is jammer dat werken met je handen niet altijd het imago heeft dat het verdient. Plezier in je werk is waar het om gaat, wat je ook doet. Ik kies bewust voor een praktisch beroep en ben daar trots op.”

Video afspelen
Bekijk video

Meer verhalen