Alleskunner Caine wil over twee jaar voorman bij Consolidated zijn

De grote grijns op zijn gezicht steekt mooi af tegen de blauwe lucht op de achtergrond. Caine staat op het dak en krijgt van zijn voorman Danny even tijd voor een interview. Danny: “Het is voor het goede doel, we kunnen veel extra dakdekkers gebruiken. Als het verhaal van Caine daarbij helpt, maken we daar graag tijd voor. De rest van het team draait dan gewoon een tandje bij.” Die flexibiliteit en het hart voor de zaak is typerend voor Consolidated medewerkers. Caine installeert zich intussen op het dak, lekker in het zonnetje.

“Ik ben leerling dakdekker bij Consolidated sinds september 2023. Eerst begon ik bij voorman Gijs, maar omdat er hulp bij een groter project nodig was, ben ik nu in de leer bij Danny. Via een uitzendbureau kwam ik met Consolidated in contact. Ik was al dakdekker geweest bij een vriend van mij en wilde daar graag in verder. In het gesprek dat ik met bedrijfsleider Gert had, vertelde hij dat Consolidated een familiebedrijf is en dat je een opleiding krijgt om het vak van dakdekker te leren. We hadden een goede klik en dat wakkerde mijn enthousiasme nog meer aan. Omdat er een tekort aan voormannen was, kon ik helaas nog niet direct beginnen als leerling dakdekker. Maar ik wilde per se bij Consolidated werken. Ik ben in die tijd andere gesprekken aangegaan, maar nergens kreeg ik hetzelfde gevoel als bij Consolidated. Mijn geduld werd beloond: na een tijdje was er een leerling dakdekker nodig en kon ik starten.

“Ik krijg energie van dingen doen die ik leuk vind. Zo simpel is het.”

We werken nu met een team van vijf man aan een groot project in Haaksbergen; het renoveren van een dak van 3.000 m2. Het team bestaat uit twee dakdekkers en twee leerlingen met Danny als voorman. We zitten in de fase van opbouw, dus overal staat isolatiemateriaal en vind je zakken afval. En dat staat allemaal op het dak, want we moeten tijdens het werk makkelijk bij het materiaal kunnen. Het is een georganiseerde chaos. Hoe mijn dag eruitziet? We spreken vaak om 7 uur af op locatie en starten met het droogmaken van het dak. Dat is nodig in periodes dat het veel regent. Daarna gaan we slopen, isoleren en overlagen, dat is het aanbrengen van een toplaag na het isoleren. Ik begon als leerling dakdekker met het klaarleggen van rollen en het snijden van hoeken, stroken en rozetten. De basisvaardigheden om het vak te leren. Ik leerde ook dat rozetten nodig zijn voor de doorvoeren op het dak. Daar moet een ronde dakdekking omheen gelegd worden. En dat moet heel netjes gebeuren, want het zijn de meest kwetsbare plekken van het dak. Omdat ik de basis inmiddels goed beheers, kan ik ook dat soort taken doen.

“Het intensieve samenwerken schept een band. Ik maak bij Consolidated echt nieuwe vrienden.”

We zijn nog wel tot eind 2024 met deze klus bezig. Dit is mijn derde project en ik ben er blij mee. De reisafstand is goed te doen vanuit mijn woonplaats en we hebben een mooi team. Het harde en intensieve samenwerken schept een band. Ik maak echt nieuwe vrienden. Ze hebben me ook wel eens voor de gek gehouden. Ik greep tijdens het slopen in een spijker. Het was een kleinigheidje, maar mijn collega’s vertelden me dat ik moest bellen met de projectleider op kantoor omdat het om een ‘bijna-ongeluk’ ging. Eenmaal de projectleider aan de lijn, werd me al snel duidelijk dat ik voor de gek gehouden was. En toen ik ophing zag ik mijn teamgenoten helemaal in een deuk liggen. Ik kan zo’n grap wel waarderen hoor. Elke dag lunchen we gezamenlijk. We praten bij over voetbal tijdens pauzes in de keet en sluiten soms op vrijdagen de week af met een patatje of broodje döner. Vooral als we vijf dagen achter elkaar hebben gesloopt op het dak, hebben we dat wel verdiend. Dat is namelijk flink knallen.“

Caine zit niet graag stil. Zo doet hij, naast dakdekken, modellenwerk, is hij MC (speaker) op festivals en speelt hij rugby op hoog niveau. “Hoe ik dat combineer? Ik sta vijf dagen op het dak. In het kennismakingsgesprek met Gert heb ik aangegeven dat ik ook modellenwerk doe. Dat zou geen probleem zijn, onder de voorwaarde dat ik dit goed met de voorman zou plannen. Het aantal fotoshoots wisselt per maand. Voor het modellenwerk kom ik op veel verschillende plekken. Maar de muziek trekt me het meest. Als MC op festivals probeer ik het publiek te enthousiasmeren. Ik sta dan naast de DJ en zorg er met opzwepende songteksten voor dat de mensen lekker losgaan. Voor dit jaar ben ik al voor een paar festivals geboekt en heb ik een aantal clubboekingen. Samen met mijn broer of met Sjaak, een rapper, gaan we ook nog op zomertour dit jaar.

“Over een paar jaar hoop ik als voorman op het dak te staan. Het lijkt me ontzettend leuk om met mijn eigen team aan een groot dakproject te werken. Daar ga ik voor.”

Ik krijg energie van dingen doen die ik leuk vind. Zo simpel is het. Naast de gebruikelijke lolletjes in mijn werk is dat bijvoorbeeld ook de training met mijn vrienden van de rugby. We spelen op het twee-na hoogste niveau van Nederland. Op het rugbyveld is het net zo hard ‘beuken’ als op mijn werk als leerling dakdekker. In een wedstrijd ben ik super fanatiek, ik doe echt alles om te winnen. Die ambitie zit er wel in bij mij. Ook als het gaat over mijn carrière bij Consolidated. Over een paar jaar hoop ik als voorman op het dak te staan. Het lijkt me ontzettend leuk om met mijn eigen team aan een groot dakproject te werken. Daar ga ik voor.”

Video afspelen
Bekijk video

Meer verhalen